За първи път донорско сърце е прелетяло 12 часа и 6750

...
За първи път донорско сърце е прелетяло 12 часа и 6750
Коментари Харесай

За първи път в света донорско сърце измина близо 7000 км за успешна трансплантация

За първи път донорско сърце е прелетяло 12 часа и 6750 км през Атлантическия океан, след което е било сполучливо трансплантирано на пациент.

(Във видеото може да научите повече за: Поставят второ изкуствено сърце на 23-годишен мъж, който от година чака трансплантация)

Сърцето на донора е от 48-годишен мъж от френските Западни Индии, който получава инсулт и три дни по-късно е разгласен за мозъчно мъртъв. След рутинна процедура за взимане на сърцето, то е превозено с комерсиална самолетна компания до Париж, Франция, като това е първият случай, в който дарено сърце прелита през Атлантическия океан.

В парижката болница " Питие-Салпетриер " хирурзите Гийом Лебретон и Паскал Лепринс сполучливо трансплантират сърцето на 70-годишен мъж с неизлечимо сърдечно заболяване. Според писмо, написано от двойката лекари до здравно списание, двете сърдечни камери (долните камери на сърцето, които изпомпват кръвта към тялото) са почнали да действат обикновено незабавно. Реципиентът е изписан от болничното заведение 30 дни по-късно.

Лебретон и Лепринс назовават триумфа " невъобразим до момента героизъм в региона на трансплантацията на органи ". Той е реализиран в границите на пилотно изследване, известно като PEGASE, което има за цел да откри дали е допустима сполучлива трансплантация, откакто сърцето е било непокътнато за нескончаем интервал от време - по-конкретно при пътувания от Мартиника и Гваделупа в Карибския басейн.

Сърцето е непокътнато благодарение на техника, наречена хипотермична перфузия с О2, при която сърцето се поддържа студено, до момента в който през него се изпомпва кислородна течност благодарение на машина. Въпреки че са провеждани клинични изпитвания на такава техника, съгласно хирурзите за първи път тя е тествана за толкоз рисково време на превозване.

World-First As Donor Heart Travels Nearly 7,000 Kilometers Across Atlantic For Successful Transplant

— Other View (@otherviewcom)
Ако резултатите, следени в този случай, се повторят сполучливо и в останалата част от проучването, се чака, че техниката може да има " капацитета да премисли пейзажа на сърдечната трансплантация с безкрайно географско доставяне и понижени времеви ограничавания ".

Понастоящем трансплантацията на сърца постоянно е конкуренция с времето - нормално те би трябвало да бъдат трансплантирани в границите на четири часа след изваждането им от донора.

Увеличаването на географския запас от евентуални донори може да окаже въздействие и върху времето за очакване в листата за трансплантации. В Съединени американски щати да вземем за пример всеки ден в листата на чакащите за сърце има към 3000 души, само че всяка година се дават единствено 2000 сърца. В взаимозависимост от критериите за допустимост някои хора могат да чакат с години; опцията за приемане на сърца от по-широк кръг места би могла да редуцира това време.

И не е наложително да е скъпо, споделят Лебретон и Лепринс.

" Искахме да създадем тази интервенция възпроизводима и да запазим транспортните разноски търпими. За разлика от стандартните практики за превозване на донорско сърце, включващи скъпи частни самолети, ние летяхме в пътническата класа на борда на търговски аероплан (Air France) " , споделят те.

И по този начин, кой знае? Ако се случи да пътувате с трансатлантически полет в близко бъдеще, може да се окаже, че ще пътувате с един доста специфичен пасажер.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР